was successfully added to your cart.

Cart

Graven in de diepte

By April 20, 2017 Playgrounds Next
Expositie Livraria Lello

De komende weken werk ik aan de expositie van een nieuw werk dat vanaf 13 mei voor twee maanden te zien zal zijn in de etalage van Livraria Lello in Porto, Portugal. Dit is een prachtige Art Nouveau boekwinkel die behoort tot 2 van de oudste boekwinkels van Portugal en tot een van de 3 mooiste boekwinkels ter wereld behoort volgens The Guardian en The Lonely Planet. De winkel heeft een sprookjesachtig interieur en J.K. Rowling schreef er een deel van het eerste Harry Potter boek. Vanuit de boekwinkel wordt er een wisselende expositie georganiseerd die te zien is in de twee etalages, met werk van kunstenaars en ontwerpers die zich bezighouden met storytelling. Ik denk dat mijn werk goed aansluit bij het handgemaakte interieur, de sprookjesachtige sfeer van de boekwinkel en het thema verhalen.Al langere tijd ben ik bezig met een serie miniatuur sculpturen die ik de Story Objects noem (Mountain Piece, Wonder House, Jeep Safari for the Cultural Anthropologist, The Rappers New Career). Het zijn sculpturen die uit een animatiefilm wereld lijken te komen en een verhaal willen vertellen, maar wat dat verhaal is laat ik aan de toeschouwer. Ik was nog opzoek naar de juiste presentatie wijze voor deze sculpturen, want tot nu toe heb ik ze alleen op sociale media gepresenteerd, meestal als fotoserie, work in progress, of soms achteraf geanimeerd. Maar voor de presentatie in expositievorm had ik nog geen oplossing.

De sculptuur die ik voor de expositie aan het maken ben is een diptiek. De ramen van de boekwinkel bevinden zich links en rechts van de deur, zo dus ook de twee delen van het tweeluik. Elk van deze delen zal bestaan uit drie diorama’s die op elkaar gestapeld zijn en zowel van de voor- als achterkant glas hebben, zodat het werk van beide kanten te bekijken is en van beide kanten een andere betekenis heeft. Alle zes de diorama’s bij elkaar vormen een beeld. Het is alsof we een landschap zien dat in zes delen is geknipt, maar elke diorama is ook weer een compositie op zichzelf.

We zien twee huizen die naast elkaar in een landschap staan. Onder beide huizen wordt de diepte in gegraven. We zien gangen en ruimtes onder de grond, maar we zien als toeschouwer ook dat de gangenstelsels van de huizen elkaar niet ontmoeten, ze graven net langs elkaar heen. Ook liggen er schatten in de grond, waar om heen is gegraven. Voor mij staat het symbool voor onze zoektocht als mens naar een diepere betekenis, hoe we zoeken naar onze eigen betekenisgeving en daarnaast hoe we daarin langs elkaar heen leven en ook waardevolle dingen over het hoofd zien.
De komende weken werk ik aan de uitvoering van de diorama’s. De details moeten nog worden ingevuld, welke schatten liggen er in de grond, en hebben beide partijen een verschillende graafstijl? Dat bijvoorbeeld vanuit het ene huis rechte gangen worden gegraven terwijl de andere een heel kronkelig gangenstelsel heeft. Ook denk ik nog over een verschil in kleuren glas voor de voor en achterzijde. Daarnaast ben ik bezig met materiaalonderzoek.

Schets dioramas

Sociale media & technische sponsor
Voor mij is in het Playgrounds traject het gebruik van sociale media een belangrijk thema. Het was op het begin even zoeken hoe ik dit zou gaan gebruiken. Nu denk ik dat het vooral een onderzoek zal zijn naar hoe ik mijn werk kan promoten via deze media, in welke vorm en via welke kanalen en wat de verhouding is tussen het fysieke werk en de representatie op sociale media. Het is niet toevallig dat de diorama’s vierkant worden en ik denk nog na over de mogelijkheid om er geanimeerde versies van de maken voor de online presentatie.

Daarnaast heb ik het twee weken geleden met Paulien gehad over de mogelijkheid om samen te werken met technische sponsoren en andere studio’s. Ik zie hier een interessante mogelijkheid om mijn sculpturen met animatie te combineren door gebruik te maken van augmented reality. Een ander persoonlijk project waar ik mee bezig ben is namelijk de Wonder Camper, een grote uitvoering van een miniatuur model. De Wonder Camper is van hout en 2,80m hoog, zo groot dat ik er zelf in pas. Ik zou hiervan een installatie willen maken met een augmented reality laag, zodat als je door je mobiel naar de camper kijkt je dingen rondom de camper ziet gebeuren. Hiervoor onderzoek ik de mogelijkheden en zou ik willen samenwerken met mensen die meer ervaring hebben met de technische aspecten. Daarnaast moet de camper nog een keer overgeschilderd worden en de laatste details moeten nog worden toegevoegd.

In het eerste gedeelte van het Playgrounds traject maak ik nu een start met de bovengenoemde projecten en onderzoeksgebieden. Daarnaast wil ik onderzoeken waar mijn werk past en een artist statement formuleren. Zodat ik mijn werk gericht kan promoten, beter kan presenteren en nieuwe doelgroepen kan aanspreken. Ook zal ik in coachende sessies de inhoudelijke kant van mijn werk bespreken.

Op donderdag 23 maart geef ik een korte presentatie bij The Kick in Utrecht. Het thema van de avond zijn de nieuwe ontwikkelingen op technisch gebied en nieuwe vormen van animatie. Andere sprekers zijn Joost Jordens, Mascha Halberstad en Harm van de Ven.

Leave a Reply